Ovesné vločky jako zdroj energie

Ovesné vločky patří mezi dietní potravinu. Když si je dáte k snídani, dodáte vašemu tělu energii na celý den a nepřepadnou vás nezvladatelné chutě na sladké a tučné jídlo.

Hladina vašeho krevního cukru bude vyrovnaná. Do svého jídelníčku by si je měli zahrnut nejen lidé držící dietu, ale i ti, kdo se snaží o nárůst svalové hmoty. Dávka vloček před každým tréninkem zaručí sportovcům a kulturistům potřebné „palivo“.

Jaké živiny obsahují ovesné vločky?

Tvoří je:
  • 66 % sacharidů
  • 16 % bílkovin
  • 7 % tuku
  • 12 – 14 % vlákniny.

Obsahují vitamíny A, B1, B2, D, E a kyselinu listovou a pantothenovou. Najdete v nich také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Podíl železa ve vločkách je téměř stejně vysoký jako u masa. Z minerálních látek jsou v nich zastoupeny vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan. Sportovci si je cení zejména pro vysoké procento esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro budování svalové hmoty.

Jaké účinky mají ovesné vločky?

Kromě dodání potřebné energie pomáhají při střevních a žaludečních potížích a poruchách trávení. Posilují imunitní systém a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Protože obsahují minimum kalorií, dopřát si ji mohou lidé na dietě. Napomáhají odbourávat tuk a cholesterol z těla. U mužů zvyšují hladinu testosteronu a tím i jejich sexuální výkonnost. Ovesné vločky jsou také skvělou výživou pro nehty, vlasy a pleť.

Jak ovesné vločky připravit?

Chutnají skvěle na slaný způsob i na sladký. Nejrychlejší příprava je zalít je teplým nebo studeným mlékem a přidat k nim ořechy nebo ovoce. Nejste milovníci sladkých jídel? Osmažte je na pánvi spolu s vajíčkem. Ti, kdo rádi vaří, mohou vyzkoušet ovesné placky, sušenky nebo karbanátky. Přidat je můžete i do jídel, např. do vývaru jako zavářku, do nádivek, masových rolád, bramboráků nebo zeleninových a sladkých pokrmů.

Čtěte také:   Co vlastně jíte?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.