Čím nahradit bílý cukr?
Bílému cukru se přezdívá „bílý jed“. Jeho zvýšená konzumace vede ke snížení výkonnosti svalů, napomáhá vzniku rakoviny, zhoršuje funkci smyslových orgánů, urychluje stárnutí a oslabuje imunitní systém. Navíc tělo spotřebovává při zpracování bílého cukru důležité vitamíny a minerály. Pokud konzumujete příliš sladkostí a potravin obsahující cukr, přispíváte k přemnožení kvasinek. To má za důsledek bolest hlavy, únavu, depresi, zažívací potíže a gynekologické problémy.
Bílý cukr je při procesu rafinace zbaven veškerých živin. Nahraďte jej zdravější variantou, například přírodními sladidly. Ta obsahují vitamíny, minerály, enzymy, aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Jaká sladidla jsou nejvhodnější?
Javorový sirup
Javorový sirup je vlastně zahuštěná míza cukerného javoru. Liší se barvou a chutí. Světlejší sirup má jemnější chuť a použít ho můžete do všeho. Tmavý sirup má silnou javorovou chuť a hodí se na pečení.
Agávový sirup
Chutí je podobný cukru, ale jeho sladivost je mnohonásobně vyšší, proto stačí dát menší množství, než kolik byste dali cukru. Nezpůsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi a obsahuje zdraví prospěšné látky. Použít jej můžete do všeho, kam byste bývali dali cukr.
Přírodní, hnědý cukr
Na rozdíl od rafinovaného cukru má přírodní cukr hnědou barvu. To je známka toho, že jsou v něm zachovány všechny živiny a aroma cukrové třtiny.
Melasa
Vyrábí se z cukrové třtiny a má méně kalorií než jiná sladidla. Patří mezi nejzdravější náhražku rafinovaného cukru. Melasa je typická svou hustotou a černým zbarvením.
Med
Určitě je lepší než cukr, ale mějte na paměti, že způsobuje vylučování inzulínu v krvi a má vysokou energetickou hodnotu.
Stévia sladká
Do povědomí lidí se pomalu dostávají informace o stévii sladké, která je mnohonásobně sladší než cukr, ale nepřibírá se po ní. Hodí se ke slazení nápojů, moučníků i pokrmů.