Co je to GMO?
Rada od zdravě se stravujících kamarádů a známých zní následovně: GMO potraviny neberte a nechejte ležet v obchodě. Ale co přesně jsou GMO potraviny a je vůbec prokázáno, že jsou zdraví škodlivé, ba nebezpečné? V následujícím článku se Vám pokusíme alespoň trochu přiblížit problematiku spojenou s GMO potravinami.
V minulosti jsme nevěděli, že nějaké GMO potraviny existují, ale díky globalizaci se k nám zejména z USA začal tento termín dostávat. Zkratka GMO znamená geneticky modifikované organismy a jsou to de facto produkty, které díky genetickému inženýrství obsahují geny z jiných rostlinných či živočišných organismů, geneticky modifikované mohou být tedy jak rostliny, tak i zvířata a různé mikroorganismy. V Evropské unii je povolena pouze GM kukuřice. Ve světě je to pak sója, kukuřice, bavlník či řepka.
Vzhledem k tomu, že je genetické inženýrství relativně nový obor, žádné výzkumy dosud neodhalily negativní dopad na zdraví člověka při konzumaci geneticky modifikovaných potravin. Na čem se však shodují je to, že pokud se GMO dostanou do přírodního oběhu v opravdu velkém množství, mohou narušit všechny živé složky na zemi.
A proč GMO vzniklo? Opověď není složitá – kvůli větší odolnosti rostlin vůči vnějším vlivům. Proti argument škodlivosti tedy může být ten, že díky GMO bude více úrody a nasytí se stále rostoucí populace. Otázkou je však za jakou cenu? Díky vpravení odlišného genu (který se nevyskytuje přirozeně) do buňky rostliny původní gen ztrácí svou kvalitu.
Je tedy jen na nás, jestli se rozhodneme používat GMO výrobky, navíc máme tu výhodu, že podle evropských vyhlášek musí být na obale vyznačeno, jedná-li se o produkt pocházející z GMO.