Palmový nebo kokosový tuk?

Tuky palmový a kokosový jsou často považovány za škodlivé, ale kokosový olej přece do zdravé výživy patří, tak jak tomu tedy je? Mnozí z nás v tomto tématu tápou, a proto jsou řádky níže právě pro ty, kteří v tom ještě nemají jasno. Samozřejmě i zde platí zlaté pravidlo – všeho s mírou.

V prvé řadě je dobré mít na paměti to, že oba tuky jsou zdrojem nasycených tuků, které způsobují LDL cholesterol, čili ten zlý. Zlý cholesterol způsobuje obezitu a ucpává cévy.

Je palmový tuk nezdravý?

Palmový olej se získává z plodů palmy olejné a je bohatý zejména na kyselinu palmitovou a olejovou. Palmový tuk je stabilní při vysokých teplotách a to je jeden z důvodů, proč jej denně nalézáme ve sladkostech, zmrzlinách a různých pochutinách. Co je snad ještě horší, valná většina slaných chipsů je smažená právě na tomto oleji. Vzhledem k tomu, že palmový tuk je celosvětový problém, dochází k vykácení palmových plantáží a ničení nejen přírody, ale i fauny, která má zde svou domovinu. Z chemického hlediska není tuk více špatný než ostatní tuky, nicméně při takovéto globální spotřebě je lepší nechat ležet výrobky s obsahem „palmáče“ v obchodech.

Kokosový olej?

Olej pochází přímo z plodu kokosu a jeho nasycené kyseliny jsou na tom o něco lépe než u palmového oleje. Proto má tendenci být zdrojem energie a neukládat se do tukových tkání. Při vysokých teplotách je také stabilní, takže si na něm můžete udělat klidně různé sladké pokrmy. Nicméně má spoustu cenných látek, které se při vyšších teplotách zničí.

Čtěte také:   Vyznáte se v umělých barvivech?

Závěr tedy zní následovně: nemáte-li zájem jen o sebe, ale i o své okolí, palmovému tuku se zkuste vyhnout a kokosový olej kombinujte s dalšími oleji.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.