Dýňové muffiny
Tropické teploty nás nejspíše pro tento rok už opustily, a tak je dobré si něco upéct. Slíbili jsme, že můžete čekat recept na dýňové muffiny a hle, tady je. Dýně rostou jako divé a na nastávající podzim si je třeba udělat příznivou náladu. Počasí je taky pěkně rozmanité, neboť nikdo nikdy neví, jestli bude pršet anebo zavítá babí léto. A co budeme k přípravě muffinů potřebovat?
- 280 gramů mouky (na půl hladká, na půl celozrnná)
- 150 gramů třtinového cukru (či jiného sladidla)
- Půl až ¾ prášku do pečiva bez fosfátů
- Lžičku skořice
- Špetku soli
- 300 gramů nastrouhané dýně nahrubo
- 345 ml rostlinného mléka
- Olej od oka
- Vanilkový lusk (případně vanilkové aroma)
Tento recept je můj oblíbený, neboť mi nějakým způsobem připomíná podzim. Určitě za to může i skořice, která v chladných dnech dokáže organismus prohřát. Zpátky k receptu. Sypké suroviny smícháme – mouka, cukr, prášek do pečiva, skořice a sůl. Nastrouhanou dýni k sypké směsi přidáme a přilijeme mléko. Na závěr olej. Těsto zamícháme a lijeme do košíčků, pečeme na 180°C cca 25 minut.
Na obrázku jsou muffiny navíc ozdobeny lískooříškovou drtí vzniklou při výrobě mléka do muffinů.