Jak na zdravé dezerty?

Patříte-li mezi zastánce zdravé výživy, nemusíte si dezerty odpírat. Ba naopak, můžete vytvářet různé chuťové kombinace s nezvyklými potravinami. Jak připravovat zdravé dezerty, aby vám chutnaly, a zároveň jste z nich neměli výčitky? I tohle samozřejmě jde, zkuste dát zdravým dezertům přednost!

Není mouka jako mouka

Klasickou bílou mouku nechte v obchodě. Zamiřte do zdravé výživy a pořiďte si mouku cizrnovou, pohankovou, nebo jinou, která se vám bude líbit. Jako bonus jsou tyto mouky většinou bezlepkové, což je dobré nejen pro lidi trpící celiakií. Takto odlišných druhů mouky se nemusíte vůbec bát, můžete s nimi postupovat úplně běžně jako s klasickou moukou. Výborné jsou blondies, což je opačná verze brownies s bílou čokoládou, použít můžete jak klasickou cizrnu, tak i mouku.

V hlavní roli ovoce

Že vám ovoce chutě na sladké nezažene, je naprosto jasné, ale lze jej použít jako hlavní ingredienci do dezertů. Z jablek si udělejte jablečný dort, z mrkve zase mrkvový. Nebo jednoduše nakrájejte jablka a ozdobte je sušeným ovocem, oříškovým máslem či kakaovými boby. Právě mrkev a jablko mají ideální konzistenci, která z části dokáže nahradit mouku. Jako bonus jsou dezerty vláčnější a díky cukru v ovoci nemusíte dezerty tolik sladit. Při slazení zapomeňte na cukr, lepší jsou sirupy a pomoct si můžete i datlemi.

Oříšky semínka

Do dezertů patří také oříšky a semínka. Na ty byste neměli zapomínat, zvláště pokud chcete klasický olej nahradit lepšími a zdravějšími tuky. Semínka mohou posloužit jako dekorace, nebo mohou být i základní surovinou, záleží jen vás.

Čtěte také:   Zajímavosti o fazolích

Zdravých dezertů se nesmíte bát. Je třeba si osvojit základní postupy při jejich přípravě a zvyknout si chuť na kvalitních potravin, které se v běžných dezertech příliš nevyskytují.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.