Jak se v zimě správně zahřát?

Ačkoliv venku to na Ladovskou zimu opravdu nevypadá, i přesto je třeba podpořit organismus v tom, aby se dokonale ohříval zevnitř. V zimě by měl být mráz, aby eliminoval určité viry a bakterie, jenomže poslední roky jsou zimy méně než mírné, tudíž si musíme pomoct sami. Co jíst a pít, abychom se vyhýbali nemocem a nepříjemným únavám?

V zimních měsících se málokdy doporučuje strava syrová, proto i většina vitariánů přechází na vařené pokrmy. Rovněž je důležité dbát na správné oblékání, nic nepodceňujte! Vsaďte na vrstvení kvalitních materiálů, jež jsou zárukou tepla. Je známo, že nejvíce tepla mizí přes hlavu, takže vytáhněte klobouky a čepice, jsou také dobrým doplňkem, nač tedy otálet?

A co jsou ony doporučené potraviny, které ohřívají tělo zevnitř? Hlavně koření – lze říci, že čím ostřejší (pálivější) je, tím více dokáže zahřát, např. chilli, pepř, zázvor, kurkuma, skořice, badyán, kmín. Část těchto koření je i protizánětlivá, jsou tedy pomocníkem v boji proti nemocem. Ze zeleniny je to cibule, česnek, pažitka, křen, chřest, tyto druhy nejen zahřejí, ale také povzbuzují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus. Další zeleninu určitě úplně nevynechejte, jen ji lehce tepelně upravte. Celoročně jsou dobrá semínka, ořechy a vločky, velmi přínosnou surovinou je mák, který má nejvíc vápníku ze všech potravin. V zimě si klidně dopřejte punč anebo svařené víno, zahřívací účinky jsou totiž téměř okamžité, totéž platí o kakau, ale o tom pravém, nikoliv rozpustného prášku.

Čtěte také:   Pohyb na dovolené

Při pravidelné konzumaci „zahřívacích“ potravin spolu se správným oblékáním dosáhnete vytouženého tepla. Ač se to může zdát jako nesmysl, přesto to funguje.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.