Jak udržet naše cévy průchodné?

Udržet naše cévy průchodné jsou snad pro každého z nás samozřejmostí, ale jakmile se cévy začnou ucpávat, hrozí infarkt, mrtvice, či jiné zdravotní nehody, které nejsou nikdy příjemné. Spousta lidí má stále špatné stravovací návyky, a tak si ani neuvědomují, že jim hrozí riziko ucpání cév (zvlášť pokud nadměrně konzumují uzeniny a masné výrobky). Co dělat pro to, aby naše cévy byly stále průchodné a my měli zdravý kardiovaskulární systém?

Lutein

Lutein je barvivo, které hraje významnou roli při prevenci aterosklérózy (ukládaní tukových látek do stěny tepny) a nachází se zejména v rostlinách, a to ve špenátu, zelí, mrkvi, paprice a celkově v listové zelenině. Ti, jež mají jídelníček vyvážený, jistě ví, že konzumují zeleniny dostatek.

Česnek

Česnek není jen všestranným pomocníkem v kuchyni, ale taky v domácí lékárničce. Pomáhá při nachlazení a bolesti v krku a taky výrazně snižuje hladinu cholesterolu v krvi – brání tvorbě plaků v cévách.

Zdraví prospěšné tuky

Omezte ty nezdravé, právě ty se nejčastěji vyskytují v uzeninách a zaměřte se na ty zdravé. Avokádo, všechna semínka, ořechy, ryby a rostlinné oleje, to jsou zdroje kvalitních tuků, které jsou pro tělo nepostradatelné, s již známou omega 3.

Sport

Pravidelný pohyb zlepšuje jak vaši psychickou kondici, tak i tu fyzickou, proto sportovní aktivity nezanedbávejte, váš kardiovaskulární systém Vám to vrátí.

Omezte cigarety a alkohol

Cigarety jsou jedním z častých důvodů ucpávání cév, sami víte, jestli jste schopni kouření omezit nebo úplně eliminovat. Alkohol, respektive červené víno v malém množství neškodí, ale častá alkoholová opojení jsou nebezpečná, taktéž zvyšují cholesterol, kyselinu močovou či vedou až k cirhóze jater.

Čtěte také:   Malnutrice - podvýživa, kterou možná (ne)znáte

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.