Jsou ryby opravdu tak zdravé?
Stejně jako všechny potraviny mají svou stinnou stránku, i ryby nejsou vyjímkou. Kdybychom se měli řídit podle všech mouder na internetu, zbylo by nám možná tak breathariánství (živení se pránou z Vesmíru) a to samotné je pochopitelně hojně kritizováno. Je jasné, že ryby jsou bohaté na tuky, na zdravé omega 3, ale nic se nemá přehánět. Omega 3 stojí většinou za snížení srdečních chorob a u těhotných žen zlepšení nervové soustavy plodu. Další užitek je nižší riziko mozkové mrtvice.
Stále platí zlaté pravidlo, a to takové, že konzumovat se mají především tuzemské ryby, takže losos a tuňák by měl zastupovat pochopitelně menší část v doporučených dávkách. Co je ale na rybách špatné a proč? Obsahují znečišťující látky, právě onen zmíněný losos stejně jako ostatní mořské ryby má ve svém těle rtuť. Fond na ochranu životního prostředí tvrdí, že všichni dospělí by konzumaci divokého lososa měli omezit na jednu porci měsíčně. A pozor, ryby z farem jsou „nacuclé“ polychlorovanými bifenyly, které mohou způsobit rakovinu slinivky a jater. Bylo také prokázáno, že mají nepříznivý účinek na imunitní systém a snižují plodnost, což je velmi kontraproduktivní.
A co víc? Dlouho žijící ryby mají ve svém těle bifenylů mnohem více než ostatní ryby. Ale podobné toxické látky jsou obsaženy v mase, mléce a všech průmyslově vyráběných potravin. Stále před námi tedy stojí jeden velký otazník, co vůbec jíst, abychom si zachovali fyzické i duševní zdraví? Rady zní následovně: konzumujme především lokální suroviny, pijme vodu, občas minerální vodu anebo čerstvé ovocné šťávy, sportujme a berme všechny ty dobře mířené poučky s patřičným nadhledem.