Kde hledat bílkoviny kromě masa?

Kde hledat bílkoviny kromě masa? Přestože jsme v moderní době, mnoho z vás si myslí, že nejlepším zdrojem kvalitní a vstřebatelné bílkoviny je pouze maso. Musíme přiznat, že to samozřejmě do určité míry pravda je, ale na druhou stranu proteiny už nejsou jen v roli masa! Existuje také velké množství vegetariánských a vegansky stravujících se sportovců a živiny jim nechybí, odkud tedy berou potřebné minerální látky a vitamíny?

V prvé řadě je třeba zmínit to, že bílkoviny naleznete například v zelenině, kde by to někteří určitě nečekali. Jmenovitě jsou to brokolice, špenát anebo brambory. Dále je určité množství i v oříšcích (mandle, kešu) a semínkách (slunečnicová, dýňová). Avšak úplně nejspolehlivějším zdrojem je tempeh (fermentované sójové boby), které jsou k dostání ve zdravých výživách či v lepších supermarketech. Lze jej použít téměř do všech slaných pokrmů, buď jako hlavní složku, nebo jen tu doplňující. Dalším výrobkem jsou samotné sójové boby (zvlášť pak jejich extrudovaná forma v podobě kostek, nudliček, granulátů a velkých plátků). Pozadu nezůstávají ani robi nebo seitan, seitan má ale nevýhodu, že není bezlepkový.

Nesmíme zapomínat ani na klasické luštěniny, které se hodí zařazovat do jídelníčku mnohem více. V našich zeměpisných šířkách je vítězem samozřejmě čočka, hned za ní fazole (bíle, černé, červené) a také hrách, který lze používat v různých formách, buď klasicky do polévek, na kyselo, nebo zvolit jeho čerstvou variantu a přidávat do salátů. Trendy jsou také cizrna a quinoa, jež lze upravit na nespočet způsobů (hummus, kari, saláty).

Čtěte také:   Čím správně dochutit jídlo?

Ve 21. století nemusíte spoléhat jen na vejce a maso, na trhu je obrovské množství surovin obsahujících proteiny, že nedostatkem rozhodně trpět nebudete.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *