Náhrady mléčných výrobků, stojí za to?

Žijeme v době, která si žádá různé úpravy jídelníčku, protože je všude mnoho alergií a nemocí. Je to správné? Nebylo by lepší jíst všechno, ale v menší míře? Toto jsou jedny z mála otázek, které zůstávají často nezodpovězeny. Stále jste jen a jen vy a vaše tělo, kterému byste měli rozumět nejvíc. Je to jen jeden z hlavních problémů, které by lidé měli řešit.

Intolerance laktózy

Jednou z příčin vyhledávání potravin bez laktózy je takzvaná intolerance na laktózu. Laktózová intolerance způsobuje průjem, nepříjemné křeče v žaludku a jiné, například kožní problémy. I když trpíte laktózovou intolerancí, trochu mléka si dát můžete. Není to totéž, co alergie na mléko. Při alergii na mléko je třeba právě mléko úplně vynechat. Obchodní řetězce však nabízejí velmi chutné alternativy, které mléko ani laktózu neobsahují, proto se spousta lidí uchyluje k nákupu právě těchto takzvaných rostlinných mlék.

V čem mají výhodu tato „mléka“ výhodu? Dají se vytvořit z de facto čehokoliv, od klasických ovesných vloček, až po různé druhy oříšků. Extrémně výživné je například makové mléko, které má mnohem více vápníku než klasické kravské mléko. Jednou z jejich nevýhod může být cena. Jednoduše za kvalitu si v Česku připlatíte, ať už jde o cokoliv a cena těchto mlék se může pohybovat v rozmezí od třiceti do téměř sta korun za litr, což je pro mnoho Čechů nepřijatelné. Takže se nabízí další možnost a to ta, že si takovýto nápoj vyrobíte sami doma. Není to nikterak náročné, jen je potřeba výkonnější mixér, který si poradí i s oříšky nebo jinými tvrdšími potravinami. Požadovanou surovinu jen před výrobou namočíte a poté rozmixujete. Zbylou drť můžete dát do kaší, sladkých pokrmů a koláčů.

Čtěte také:   Mléčné výrobky - ano nebo ne?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *