Nebojte se tuků!
Jestli se všechny dietářky bojí něčeho jako čert kříže, pak to bude určitě tuk. Ale ve skutečnosti je tuk v lidské stravě nepostradatelný, protože je to de facto „základní stavební jednotka“ nejen z výživového hlediska.
Jak určitě tušíte, tuky se dělí na ty dobré a špatné. A pro základní doplnění informací je i jejich jednoduché rozlišení následující – dobré můžete konzumovat nárazově i ve větším množství a ty špatné byste neměli konzumovat vůbec. A pokud ano, tak jen ve velmi omezené míře.
Kde hledat dobré tuky?
Ač se to nezdá, ale mnoho nenápadných potravin má vysoké procento tuku, i přesto, že může být považováno za dietní. Ale dobré tuky najdete hlavně ve všech oříšcích, semínkách a například avokádu, které je mimo jiné také bohaté na minerální látky. Dejte si pozor na sýry, ty jsou totiž většinou velmi tučné, třeba taková mozzarella má procento tuku vyšší než jiné sýry. Hermelín nebo Camembert jsou na tom ještě hůře, zvlášť když si je dopřáváte s různými majonézami a jinými přísadami.
Špatné tuky?
Při výčtu špatných tuků to bude o něco jednodušší, tady totiž i běžní konzumenti tuší, že lze zde zahrnout například brambůrky a celkově všechny smažené pochutiny nebo pokrmy. Problémem jsou ale také výše zmíněné sýry a také sladkosti. Cukrovinky a sladké pochutiny jsou plné cukrů, a pokud se občas díváte na jejich složení, určitě víte, že sacharidy a tuky jsou na prvních místech.
Na druhou stranu je také dobré zmínit to, že problém v hubnutí nemusí být jen v obsaženém množství tuků, ale rovněž v sacharidech, které při větším množství způsobují onu „oplácanost“ nejen u dětí.