(Ne)známé výrobky zdravé výživy

Trend vegetariánství a veganství se stále šíří, můžeme klidně říct, že větší popularity se nikdy netěšilo. Takže ti, kteří maso nejedí, mohou být rádi, že jejich „lidí“ neustále přibývá. V následujícím článku se budeme zabývat méně známými surovinami, jež jsou vhodné do bezmasé kuchyně, a mnoho konvenčně stravujících lidí je také používá. Občas není na škodu vyzkoušet něco nového, takže pojďme na to.

Tempeh

Jedna z nejzdravějších alternativ sójových výrobků vzniká fermentací sójových bobů. Právě díky fermentaci je sója bohatá na vlákninu, proteiny a vitamíny. Na našem trhu tempeh naleznete v různých úpravách, jako je například smažený, uzený či marinovaný. Pro začátek můžete vyzkoušet smažený, přidejte jej klidně do salátu a můžete podávat.

Seitan

Další oblíbenec je seitan, který má bohužel jednu nevýhodu, je nevhodný pro celiaky, neboť je to de facto čistý lepek. Seitan se vyrábí postupným vymýváním mouky a škrobu, přičemž finální hmotu musíte ještě povařit ve vodě či vývaru. Pokud se vám tento zdánlivě složitý postup nechce dělat doma, naleznete jej opět ve zdravých výživách. Hodí se k zelí, do gulášů nebo klasicky místo masa. Díky své konzistenci dokonale nasaje chuť toho, s čím jej připravíte.

Robi

Rostlinná bílkovina, zkráceně tedy robi je velmi vděčným výrobek, protože se hodí opravdu ke všemu. Obsahuje málo tuku, málo cholesterolu. Přesný výrobní postup není znám, neboť ho výrobce chrání patentem. Je snadný na přípravu, protože se nemusí ani vařit.

Čtěte také:   "Zakázaná jídla", která milujete

Klaso

Klaso je vyrobeno z obilovin, takže není rovněž vhodné pro bezlepkovou dietu. Má vysoký obsah bílkovin a neobsahuje cholesterol, je ideální při redukčních dietách. Výrobky z klasa jsou opět k dostání v různých variantách, smažené, ve „střívku“ či v kostkách.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.