Vysoký krevní tlak je tichý nepřítel
Vysoký krevní tlak se jinak nazývá hypertenze a o zvýšeném krevním tlaku mluvíme tehdy, když jsou hodnoty 140 / 90 mm Hg. Pokud se neléčíte, vystavujete se většímu riziku onemocnění srdce a cév, případně i smrti na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.
Příčiny vysokého krevního tlaku
Rozlišujeme esenciální a sekundární hypertenzi.
1. Esenciální hypertenze – příčina není známa.
Objevuje se:
- U lidí s nadváhou
- Při vysokém užívání soli
- U alkoholiků
- Při užívání hormonální antikoncepce
- Při zneužívání léků a drog
- Při nadměrné konzumaci kávy a čaje
- U lidí trpících chronickým stresem
2. Sekundární hypertenze
Vysoký tlak může být způsoben:
- Dědičným zúžením aorty
- Cukrovkou
- Zvýšenou funkcí štítné žlázy
- Onemocněním nadledvinek
- Aterosklerózou
- Onemocněním ledvin
- Těhotenstvím
- Nežádoucími účinky léků
Jaké jsou příznaky vysokého krevního tlaku?
O tom, že máte vysoký krevní tlak, nemusíte ani vědět, protože zpočátku můžete být bez příznaků. Jsou však i indicie, že hypertenzí trpíte. O jaké se jedná?
- Bolest hlavy – v oblasti čela a spodiny lebeční
- Bušení srdce
- Rychlý srdeční tep
- Nadměrné pocení
- Poruchy vidění
- Šumění v uších
- Únava
- Nespavost
- Krvácení z nosu
- Závratě
- Poruchy vědomí
- Zhoršený dech
Jak předejít hypertenzi, popřípadě snížit její hodnoty?
Snižte příjem soli a přestaňte kouřit. Omezte také alkohol a zvyšte tělesnou aktivitu. Minimalizujte stres. Omezte konzumaci minerálek, uzenin a červeného masa. Vyhýbejte se moučným a sladkým jídlům, sladkým nápojům, konzervované zelenině a fastfoodům.
Co zařadit do jídelníčku?
Svůj jídelníček obohaťte o drůbež a ryby. Používejte kvalitní oleje, za studena lisované, a navyšte množství vlákniny. Dopřejte si více zeleniny a ovoce a kupujte pouze celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny a rýži Natural. Pijte čerstvě vylisované šťávy ze zeleniny, citrusových plodů a rybízu. Do jídel přidávejte hodně česneku.