Zdravé mlsání v létě

Léto je pro zdravé stravování ideální téměř po všech směrech. V našich končinách vše dozrává a všude je plno čerstvé zeleniny a ovoce. Naproti tomu spousta z nás jezdí na dovolené, kde vyvážené stravě moc pozornosti nevěnuje. Pokud je to jednou za čas, proč ne, ale všeho s mírou. No a je jasné, že mlsat ještě zdravěji jde především v létě. Ovoce ze zahrádky či farmářských trhů je totiž volbou číslo jedna.

A jak ovoce využít? Nejlepší je samozřejmě čerstvé bez jakékoliv úpravy, ale pro někoho je to příliš fádní. Určitě všichni znáte ovocný salát se smetanou, zkuste místo klasické smetany použít smetanu zakysanou anebo jogurt. Ještě lepší je varianta s domácí šťávou. Ovoce nakrájejte, domácí sirup zalijte vodou a nalijte na ovoce, salát příjemně osvěží a je skvělým dezertem či svačinkou. Tvaroh určitě najdeme v téměř každé české domácnosti. Už jste slyšeli o jeho rostlinné variantě? Je to jednoduché – rozmixujete bílé tofu s rostlinným mlékem a kapkou citronu do požadované konzistence, vznikne rostlinný tvaroh, který doplníte ovocem a máte vydatnou snídani. Čistě rostlinou zmrzlinu jste mohli již vyzkoušet, recept najdete zde. Meloun je sice exotické ovoce, ale v letních dnech přijde jednoduše vhod, osvěží a navíc je v něm více jak 90 % vody, takže je zahrnován do pitného režimu.

Když už vás přepadne opravdu mlsná, zkuste oživit například pečené dezerty zdravějšími surovinami: místo klasické mouky špaldovou, kukuřičnou, pohankovou, místo cukru jiná, lepší sladidla a přidat ovoce. Nebo na vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a vychlazené ovoce polijte.

Čtěte také:   Amalaki

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.