Znáte černé maliny?

V létě toho na zahrádce roste opravdu spousta. Hrášek, jahody, maliny, ostružiny, rybíz…Prostě všechno, na co si jen vzpomeneme. Tomu ovšem také předchází pečlivá péče o danou rostlinku, jak se říká, bez práce nejsou koláče. Ale dnes se budeme věnovat opět jen jedné z nich. Možná některým úplně neznámé, možná je také na své zahrádce pěstujete.

Slyšeli jste už o černé malině? Lidově se jí také přezdívá malinoostružina – snad proto, že když plody nejsou zralé, tak jsou jasně červené a při dozrání plody zčernají. Chuťově jsou velmi výjimečné, a proto si je oblíbí zejména menší děti, u nás v rodině je to nejoblíbenější ovoce hned po jahodách. Pěstujeme je rok co rok a stále velmi dobře plodí, hlavně v červencovém období. Bobulky jsou kulaté a menší. Co se může zprvu jevit jako problém je to, že plody mají uvnitř malé pecičky, které občas zůstávají za zuby, nicméně za tu chuť to opravdu stojí.

Dobré je také to, že už druhý rok po vysazení plodí. Rostliny mohou dorůst až do výšky dvou metrů a mají větší trny. A výhonky, které v létě odplodí, můžeme odstřihnout. Důležité je, aby měl malinovník dostatek slunce s vlhkou půdou, ale pozor, zase to tak nepřehánějte, určitě jej neumisťujte tam, kde celý den praží sluníčko, rostliny uschnou. Jeden z nejblahodárnějších účinků na lidský organismus je ten, že působí proti rakovině. Výzkumy ukazují, že strava obohacená o černé maliny snížila výskyt rakoviny tlustého střeva o 45 %. Jsou vhodné na téměř jakékoliv využití, nicméně nejlepší jsou čerstvé nebo jako náplň do palačinek a jakýchkoliv jiných dezertů.

Čtěte také:   Jak na zdravé obědy?

Černé maliny

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *