Vysoký krevní tlak je tichý nepřítel

Vysoký krevní tlak se jinak nazývá hypertenze a o zvýšeném krevním tlaku mluvíme tehdy, když jsou hodnoty 140 / 90 mm Hg. Pokud se neléčíte, vystavujete se většímu riziku onemocnění srdce a cév, případně i smrti na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Příčiny vysokého krevního tlaku

Rozlišujeme esenciální a sekundární hypertenzi.

1. Esenciální hypertenze – příčina není známa.

Objevuje se:

  • U lidí s nadváhou
  • Při vysokém užívání soli
  • U alkoholiků
  • Při užívání hormonální antikoncepce
  • Při zneužívání léků a drog
  • Při nadměrné konzumaci kávy a čaje
  • U lidí trpících chronickým stresem

2. Sekundární hypertenze

Vysoký tlak může být způsoben:

  • Dědičným zúžením aorty
  • Cukrovkou
  • Zvýšenou funkcí štítné žlázy
  • Onemocněním nadledvinek
  • Aterosklerózou
  • Onemocněním ledvin
  • Těhotenstvím
  • Nežádoucími účinky léků

Jaké jsou příznaky vysokého krevního tlaku?

O tom, že máte vysoký krevní tlak, nemusíte ani vědět, protože zpočátku můžete být bez příznaků. Jsou však i indicie, že hypertenzí trpíte. O jaké se jedná?

  • Bolest hlavy – v oblasti čela a spodiny lebeční
  • Bušení srdce
  • Rychlý srdeční tep
  • Nadměrné pocení
  • Poruchy vidění
  • Šumění v uších
  • Únava
  • Nespavost
  • Krvácení z nosu
  • Závratě
  • Poruchy vědomí
  • Zhoršený dech

Jak předejít hypertenzi, popřípadě snížit její hodnoty?

Snižte příjem soli a přestaňte kouřit. Omezte také alkohol a zvyšte tělesnou aktivitu. Minimalizujte stres. Omezte konzumaci minerálek, uzenin a červeného masa. Vyhýbejte se moučným a sladkým jídlům, sladkým nápojům, konzervované zelenině a fastfoodům.

Co zařadit do jídelníčku?

Svůj jídelníček obohaťte o drůbež a ryby. Používejte kvalitní oleje, za studena lisované, a navyšte množství vlákniny. Dopřejte si více zeleniny a ovoce a kupujte pouze celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny a rýži Natural. Pijte čerstvě vylisované šťávy ze zeleniny, citrusových plodů a rybízu. Do jídel přidávejte hodně česneku.

Čtěte také:   Potraviny pro snížení překyseleného organismu
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *