Zajímavosti o fazolích

Existuje několik druhů fazolí. Hodí se do salátů, polévek, zapečených jídel, gulášů a lze z nich připravit kaši či pomazánku.

Obsahují řadu cenných látek, jako je vláknina, draslík, fosfor, železo, zinek, kyselina listová a 24 až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin.

Glutamin ve fazolích brání ztrátě svalové hmoty, což ocení zejména kulturisté. Vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů zase zlepšuje náladu.

Co dokáže jeden šálek (asi 180 g) sušených vařených fazolí?

  • Snížit škodlivý LDL cholesterol
  • Stabilizovat krevní cukr a inzulin. To neplatí pro některé luštěniny v konzervách
  • Snížit krevní tlak
  • Usnadnit vyprazdňování
  • Chránit před vznikem hemeroidů a rakoviny střev

Příprava sušených fazolí

Nejdříve je nutné fazole namočit do vody, pak vodu slít a nechat je stát v nové alespoň 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Poté se fazole vaří 15 minut v čerstvé vodě a nechají se stát na mírném plamenu minimálně hodinu, dokud nezměknou. Pro zmírnění potíží s nadýmáním vařte fazole s kurkumou, kmínem, česnekem, hřebíčkem, pepřem nebo zázvorem.

Druhy luštěnin

  • Drobnozrnná zelená odrůda fazolu obecného – pochází z Ameriky a je vhodná k přípravě salátů.
  • Skvrnité fazole – povrch mají béžový s hnědými skvrnami. Při vaření ztrácejí barvu, ale chuť zůstává.
  • Velké bílé fazole – slouží k přípravě dušených pokrmů a nákypů.
  • Bostonské fazole – mají menší semena a používají se do francouzského pokrmu „cassoulet“.
  • Černé fazole – mají sladkou chuť a jsou základní potravinou v Karibské oblasti, Mexiku a ve Střední a Jižní Americe.
  • Borlotto fazole – tyto oranžové fazole se hodí do přílohových omáček a salátů.
  • Červené fazole – vyznačují se sladkou a moučnou chutí. Používají se zejména v mexické kuchyni v kombinaci s pálivou paprikou.
  • Cannellino fazole – mají krémově bílou barvu s vatovou konzistencí. V Itálii jsou častou přílohou k pokrmu z tuňáka.
  • Měsíční fazole (Lima) – tyto fazole se nerozvářejí a podávají se jako samostatný pokrm nebo se z nich připravuje salát.
  • Rýžové fazole – Pěstují se v Číně, Indii a na Filipínách. Jejich chuť připomíná rýži.
Čtěte také:   Cviky na tělo do plavek
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *