Banány
Ačkoliv jsou banány tropickým ovocem, v našich končinách se těší velké popularitě. Mají být proč, obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, které jsou pro lidské tělo velmi potřebné. Banány jsou rovněž velmi kompatibilní – lze je použít jako pojidlo, samostatné jídlo, dá se s nimi vytvořit téměř cokoliv, od lívanečků až po klasické české buchty.
Banány rostou na banánovníku, jejich úplně původní kontinent, kde se pěstovaly, je pochopitelně Asie. Odtamtud se o mnoho let později dostaly do Afriky a poté i do Ameriky. Existuje také jiný druh banánu, který je určen na vaření, nazýván je plantain, vyznačuje je se velkým množstvím škrobu a zelenou barvou (ano, když je zralý, je zelený).
A důvody, proč jsou banány tak super?
- Díky vysokému množství antioxidantů chrání před volnými radikály a civilizačním chorobám
- Banány jsou vhodné jako svačina před cvičením, udržují hladinu krevního cukru a zvyšuji odolnost svalů, zamezují křečím
- Redukují otoky (například při hmyzím bodnutí), stačí potřít postižené místo vnitřkem slupky
- Obsahují železo a vitamín B6, díky tomu se snáz hubne
- Velké množství pektinu podporuje správné trávení
- Vláknina pomáhá peristaltice
- Stejně tak dobré jsou k zastavení průjmu
- Podporují soustředěnost a mozkovou aktivitu
- Přírodní antidepresivum, díky tryptofanu, který se v těle dokáže přetvořit na serotonin
- Pravidelná konzumace banánů pomáhá k pevným a zdravým kostem
- Účinně pomáhají na pálení žáhy
Přesto, že se může zdát, že konzumace tropického ovoce nám neprospívá, nemusí tomu vždy tak být. Samozřejmě v zimních měsících, kdy v tuzemských obchodech moc lokálních surovin nenajdeme, se můžeme přiklonit i k zahraničním variantám. Banán také můžete nahradit za sladké pochutiny, protože je jednoduše zdravější.