Čím správně dochutit jídlo?

V jednotlivých článcích se vždy objeví zmínka o nějaké rostlině, která skvěle dochutí pokrm. Rozhodla jsem se tedy, že se pokusím sepsat všechny, které jsou nejen zdravé, ale lepší než jakákoliv jiná umělá dochucovadla.

Sůl

Sůl je zlozvyk, kterého se nikdo z nás nemůže zbavit. Sůl je prostě všude. Zkuste solit méně, než jste zvyklí, vynikne chuť potraviny, místo toho, abyste ji „zabili“ přebytečným množstvím soli. Pokud chcete solit, vyhněte se kuchyňské soli a volte raději Himalájskou, Mořskou či Atlantskou, které mají mimo jiné potřebné minerály a stopové prvky.

Pepř, chilli

Podporují trávení, zrychlují metabolismus a jsou tedy vhodné při hubnutí. Ale pozor, s počátečním množstvím to moc nepřežeňte, chilli stačí opravdu špetka.

Bylinky

Bylinky všeho druhu jsou snad nejlepším dochucovadlem vůbec. Bazalka, majoránka, oregano, tymián…Nejlepší je si pěstovat bylinky doma, ať už na zahrádce nebo na okně a přidávat je čerstvé do připravených jídel. Společně se zmíněnou špetkou soli vytvoříte chuťově nezapomenutelné kombinace.

Sójová omáčka

Spousta domácností má v oblibě používat sójovou omáčku, ne však každá používá tu správnou. Tu opravdovou naleznete ve zdravých výživách pod názvem Shoyu nebo například Kikkoman, obě dvě jsou bio a asijským pokrmům dodají tu jedinečnou autentičnost.

Kari

Kari se postupně dostává do popředí spolu s kurkumou. Dříve jsme znali kari pouze v indické kuchyni a vrcholem gastronomie bylo kuře na kari. Zkuste přidat tyto směsi i jinde, uvidíte, že si je zamilujete.

Čtěte také:   Nebojte se tuků!

Česnek

O česneku byla řeč nedávno, dodá jídlům ten správný šmrnc a ještě je zdravý.

Kořenící směsi

Pokud tedy pořád apelujete na kořenící směsi, udělejte si je sami doma, jednoduše nakupte to, co potřebujete a smíchejte dohromady.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *