Co je to RAW?

Ze všech internetových diskuzí a novinových článků se na nás chrlí cizí názvy, jedním z nich je i pojem RAW – což v překladu z angličtiny znamená syrový. Takto stravující se lidé jedí syrovou a tepelně upravenou stravu pouze do 45°C, že nemohou mít dostatek energie a živin pro žití? Omyl.

Tato strava je právě mnohem bohatší na živiny a minerály, neboť se skládá ze zeleniny, ovoce, oříšků a semínek. Pro zastánce masitých pokrmů to musí být jistě nepochopitelné, ale i lidé s vážnými zdravotními problémy po přechodu na tuto alternativu zaznamenali zlepšení svého zdravotního stavu. Přece jen, co je špatného na konzumaci zeleniny, když je doporučována předními výživovými poradci ve velké míře? Spousta lidí může namítat, že například bílkoviny lze získat jen z masa, není to však zcela úplně pravda, protože široká škála zeleniny a ovoce dokáže plně nahradit nejen bílkoviny, ale i minerály, které v mase nejsou.

Raw, nebo pod českým názvem vitariánství se stále více dostává do podvědomí Čechů, věděli jste o tom i vy? Vitariánství není jen o zeleninových salátech a ovoci, lze připravit různé dorty, smoothies (nápoje se zeleninou či ovocem), dipy, polévky, pomazánky, vůbec všechno, na co si vzpomenete, jen s tím, že pokrmy nejsou tepelně zpracovány. Velkou výhodou je také to, že přípravou těchto jídel ušetříte spoustu času. Rozmixujete pár surovin a máte výživný oběd pro celou rodinu.

Čtěte také:   Zázvor

Takhle připravená jídla jsou velmi chutná, běžného konzumenta jistě překvapí, že kousek zeleniny může být chuťově daleko rozmanitější, než medium steak z lávového grilu. Zkusili jste již někdy něco raw? Pokud ne, je právě ten správný čas to napravit.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.