Co víte o hořčinách?

Už jste slyšeli o hořčinách? A věděli jste, že dokáží i pomoct? Do vyváženého jídelníčku by měly hořčiny určitě patřit, zvlášť chcete-li zůstat fit po celý rok. Spousta lékařů už hořčiny ani nepovažuje za relevantní zdroj léčebných účinků při běžných zdravotních problémech, přesto jsou tyto látky obsažené například v ovoci, vhodným doplňkem stravy u každého dospělého člověka.

Hořčiny neboli amara se dělí do tří skupin podle obsahu dalších látek a jejich účinků na lidský organismus. Amara pura, což jsou čisté hořčiny, které povzbuzují a zlepšují činnost trávicího ústrojí (například hořec), amara aromatica, které obsahují i silici a mají také výraznou vůni (řebíček) a ovlivňují činnost nejen trávicího ústrojí, ale také žlučníku a jater. Poslední skupinou je amara acria a ty mají navíc ostře působící látku, která se nachází například v zázvoru anebo pepři. I proto je dobré popíjet zázvorový čaj v chladnějších obdobích, ale pozor na množství, aby vám nepodráždil žaludek.

Dále hořčiny naleznete třeba v pampelišce, sedmikrásce, pelyňku, šalvěji či mateřídoušce. Ale také v rukole, čekance, artyčoku nebo žlutém grapefruitu. Hořčiny jsou rovněž doporučovány při nechuti anebo anorexii, neboť zvyšují činnost žaludečních šťáv, které jsou při těchto onemocněních velmi potřeba.

S hořčiny jako takovými se nejspíš běžně nesetkáte, ale v lékárnách jsou k dostání různé bylinné preparáty, tinktury a bylinné výtažky. Zpravidla tedy ve formě kapek, které se dávkují v malém množství dle návodu či doporučení lékaře.

Čtěte také:   Pečeme zdravěji! (část 1.)

Přestože hořčiny upadají v zapomnění, svou úlohu ve výživě mají. Zvláště tehdy, pokud jsou lidé nemocní a trpí nechutenstvím. Pokud máte zájem hořčiny suplementovat, nemusíte, svou dávku pokryjete ve vyvážené stravě. Proto stačí jíst ovoce, nebo výrobky obsahující tyto látky.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *