I běžná potravina jako je rýže si zaslouží pozornost!

Zdánlivě banální potravina jako je rýže, si rozhodně zaslouží místo nejen ve vašem jídelníčku. Rýže je základní potravinou pro většinu světové populace, tudíž bude zaslouženě okupovat i naše stránky. Jak určitě víte, rýže má svůj původ v Asii, co pro vás ale může být zajímavé je to, že se rovněž pěstovala v Africe. Dnes jsou běžně k dostání v supermarketech různé druhy rýže, které jsou bohaté nejen na minerály, ale jejich obrovskou výhodou je to, že vás zasytí na několik hodin.

Jaké druhy rýže jsou pro zdravý životní styl nejlepší? Názory odborníků se liší, nicméně si můžeme přiblížit ty, které by vám doma neměly chybět. Rozhodně nekupujte sáčkovou rýži, neboť kvalitativně je tato verze oproti klasické rýži velmi nesrovnatelná.

Basmati a jasmínová rýže

Basmati je považována za jednu z nejkvalitnějších druhů rýže vůbec. Její domovinou jsou Himaláje a po uvaření mají zrna skvělou vlastnost – nelepí se. Její uplatnění můžete vyzkoušet právě u indických pokrmů. Jasmínová rýže se používá zejména v čínské kuchyni, nicméně vlastnost zrn po uvaření je právě opačná, značně se lepí.

Hnědá rýže                            

Stejně jako dva předchozí druhy rýže i hnědá obsahuje klíčky, což znamená, že jsou bohaté na důležité živiny (vitamíny skupiny B, fosfor či hořčík). Po uvaření zůstává stále hnědá a její chuť je lehce oříšková, rozhodně se ji nebojte vyměnit za klasickou bílou.

Čtěte také:   Psyllium

Indiánská rýže

Tato barevná a dlouhá rýže je rovněž známá pod názvem divoká. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a je vhodná do salátů, ale také ji lze použít jako přílohu.

Arborio a carnaroli

Tyto druhy rýže jsou pěstovány v Itálii, a jak už můžete tušit, využívají se na přípravu italských kašovitých rizot. Připravujte je takzvaně al dente, nicméně tyto druhy nejsou příliš vhodné na každodenní konzumaci, připravujte je tedy pouze výjimečně.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.