I potraviny Vám mohou ubírat energii. Které to jsou?

Cítíte se často vyčerpaní a unavení? Pak na vině nemusí být pouze psychická nebo fyzická zátěž, ale i potraviny, které konzumujete. Určitě jste zaznamenali, že po určitém jídle se cítíte svěže a po jiném se vám chce spát. Které potraviny vám nejvíce ubírají energii?

Polotovary a zpracované výrobky

Polotovary jsou doslova plné chemikálií a umělých dochucovadel. Stále častěji se objevují na talířích lidí, kteří nemají čas věnovat se přípravě zdravého jídla. Zejména k tomu přispívá dnešní uspěchaná doba. Polotovary vám uberou energii, v důsledku čeho jste nuceni jíst více těchto jídel, abyste mohli normálně fungovat.

Krůtí maso

Namítáte, že krůtí maso je dietní a všude propagované jako zdravé? Ano, dietní vcelku je, ale také způsobuje únavu. Důvodem je aminokyselina tryptofan, která je v mase obsažena.

Sladkosti

Veškeré cukrovinky obsahují velké množství cukru, který je sice základním zdrojem energie, ale ta se zase rychle vyčerpá. Mohou za to výkyvy hladiny cukru v krvi, kdy se vám konzumací sladkostí prudce zvýší a za krátkou dobu opět propadne. Takové výkyvy způsobují únavu a brzké pocity hladu.

Smažené potraviny

Všimněte si, že po smaženém obědě jste najednou bez energie. Smažené pokrmy obsahují tuk, na jehož trávení tělo spotřebuje velké množství energie.

Červené maso

Do červeného masa řadíme hovězí a vepřové maso a zvěřinu. Podle odborníků tyto druhy masa zvyšují riziko úmrtí na rakovinu nebo srdeční choroby. Lidský organismus červené maso velmi dlouho tráví, a to vám spotřebuje většinu vaší energie.

Čtěte také:   Jaké potraviny přežijí zimu?

Alkohol

Už i jedna nebo dvě sklenky vína zpomalí centrální nervový systém, což vede k vyčerpání a únavě.

Pečivo

Také milujete chleba a housky? Pak to ovšem nepřehánějte. Větší množství pečiva vás velmi rychle zbaví energie kvůli vysokému obsahu sacharidů. Ty způsobují výkyvy v hladině krevního cukru. V jednu chvíli se sice cítíte plní sil, avšak v té druhé jste naprosto vyčerpaní a unavení.

Těstoviny

Bílé těstoviny způsobují rychlý pokles hladiny krevního cukru. Obsahují škrob, který funguje stejně jako cukr. Výsledkem je opět únava.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *