Je středomořská kuchyně opravdu zdravá?

Čas dovolených a oddychu je v plném proudu a spousta z vás řeší stravování. Mýtů o středomořské kuchyni existuje nespočet, co je ale pravda a co už je navíc? Na první pohled se může zdát, že středomořská kuchyň je velmi zdravá, ale samotné suroviny nejsou všechno.

Nejsou to jen suroviny

Středomořská kuchyně má velmi zdravé suroviny, na tom se určitě shodneme všichni, ale důležitá je také jejich příprava. Přestože v této kuchyni je za tuk číslo jedna považován olivový olej, jeho přemíra může spíše škodit, než pomáhat. Týká se to především salátů a těstovin, které se „koupou“ v oleji. Velké množství tučných sýrů může být také v oleji, a je to rovněž zákeřná varianta pro lidi, kteří se domnívají, že tělu dopřáli zdravou věc.

Ryby

Ryby jsou takovou položkou v jídelníčku, která je sporná. Někteří lidé tvrdí, že by se ryby neměly konzumovat ve velké míře, protože obsahují rtuť a ostatní, tělu závadné látky. Na druhou stranu výživoví poradci tvrdí, že by ryba v jídelníčku neměla chybět. Kde je tedy pravda? Jednou za čas ryba opravdu neuškodí, zvlášť jedná-li se o specialitu na vaši dovolené. Nekonzumujte ryby každý den a závažnější problémy se neprojeví.

Zelenina a ovoce

Pokud víte, že zelenina a ovoce z daných zdrojů nepůsobí projímavě, saláty a ovoce z místa, kde se právě nacházíte, určitě ochutnejte. Ovoce i zelenina chutná mnohdy jinak než ta z českých supermarketů.

Čtěte také:   Nopál

Středomořská kuchyně může být zdravá, ale i nezdravá zároveň. Pozor na velké množství soli a dávejte přednost bylinkám. Stále platí pravidlo, že všeho s mírou a dovolená není jen o tom využít všechny možnosti all inclusive či navštívit všechny restaurace a bary, které se ve vaší blízkosti nacházejí.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.