Jsou sladké a plné cukru! Sycené nápoje raději vynechte
Jsou tak chutné! Ale také plné cukru, umělých sladidel a barviv. Sladké nápoje, které jsou plné bublinek, jsou vysoce návykové, proto jsou mezi lidmi tolik oblíbené. Ale přemýšleli jste někdy o tom, že nejsou vlastně vůbec zdravé a mnohdy způsobují více problémů, než si myslíte?
Sycené nápoje jsou pro život zkrátka nepotřebné. Tedy pokud se opravdu nejedná o minerální vody, které obsahují minerály a jsou pro lidský organismus díky této cestě snáze doplnitelné. Na druhou stranu by neměly být nijak konzervovány a neobsahovat sladidla či jiná aditiva, protože by tak znehodnocovaly původní hodnotu.
Co všechno mohou tedy způsobovat slazené sycené nápoje? Existuje celá řada problémů, které mají na svědomí právě sycené nápoje. Jedním z nejčastějších jsou pálení žáhy nebo nadýmání, zácpy či naopak průjmová onemocnění. Určitě si domyslíte, že právě tyto problémy způsobuje oxid uhličitý, který je do nápojů přidáván, aby měly dostatečné množství bublinek. Takže pokud trpíte zažívacími problémy, těchto nápojů se raději zřekněte, protože pro vás mohou představovat skryté hrozby.
Určitě si pamatujete na tipy lékařů a odborníků, jak zvýšit nízký tlak. Radila se káva, která, jak se později zjistilo, sice tlak snižovala, ale záhy mohl tlak klesnout ještě níž. Sycené nápoje jsou přesný opak, větší množství může tlak dlouhodobě zvyšovat, aniž byste o tom věděli, nebo může také docházet k nedobrovolnému zvyšování tepové frekvence po vypití jedné sklenice nápoje najednou. Dalším velmi ovlivňujícím faktorem je jednoznačně větší chuť na sladké či slané. Více cukru si jednoduše žádá ještě více cukru.
Pokud budete moci, syceným nápojům se vyhýbejte, protože není nic, co by vás nutilo je pít. Zvláště nutné je to pak v letním období, kdy mají restaurace či bary v nabídkách limonády a míchané nápoje, které jsou plné oxidu uhličitého, tolik nepotřebného pro naše tělo. Raději si dopřejte vodu, nebo domácí ledové čaje.