Mýty anebo fakta?

Svět je od pradávna opředen mýty a nesmysly, které jsou někdy natolik zavádějící, že se zkrátka nepídíme po tom, jestli tomu tak opravdu je. V následujícím článku představíme několik mýtů o stravě a o hodnotách obsažených v potravinách. 21. století si jednoduše žádá přicházet s novými výzkumy.

Špenát – největší zdroj železa

Tento mýtus se nehodí zcela vyvrátit, neboť špenát železo obsahuje, nicméně ne v takovém množství, jak se kdysi uvádělo. Další mýtus praví, že vědci se „sekli“ o desetinnou čárku, což ze špenátu udělalo přímo železového velikána a odtud možná pramení námět na Pepka námořníka. Co ale pravdou je, že zelené a červené potraviny jsou nejlepším zdrojem železa (brokolice, listová zelenina, červená řepa).

Vynechání příloh

Omezíte-li přílohy, budete štíhlejší. Tak tohle už neplatí vůbec, protože i přílohy mají aminokyseliny a vitamíny, jež tělo potřebuje. Proto se doporučuje přílohy jen zmenšit a přidat zeleninu.

Kamarád Aspartam

Umělé sladidlo Aspartam jde ruku v ruce s rovněž syntetickým sladidlem ukrytým pod názvem Acesulfam K, tyto dvě chemické sloučeniny mohou při nadměrném užívání způsobit slepotu, hyperaktivitu u dětí, srdeční choroby a podobně. Kupujete-li si pochutiny, které hlásají nula cukru, počítejte s tím, že tyto dvě přísady budou uvedeny na prvních místech (tedy v největším množství). Nevyplatí si nějakou tu dobrotu připravit doma?

Chcete mít pevné kosti? A pijete mléko?

Dříve se vás s touto otázkou obraceli všichni ti, kteří se divili, že trpíte častými zlomeninami. Ano, pijte mléko, ale kravské s obsahem vápníku ani zdatně nesekunduje makovému mléku. Zkuste tyto dvě zkombinovat a uvidíte, že to opravdu funguje. Mezi další rostlinné zdroje vápníku se řadí sezamová semínka a veškerá zelenina s luštěninami.

Čtěte také:   Co o dýni možná (ne)víte?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.