Nejíte pečivo?
Příchodem nového roku se některé trendy mění, avšak ve výživě to není nikterak závratné. Někteří chtějí být zdravější, silnější a odolnější vůči okolním vlivů, a tak zkoušejí různé výživové směry, které tyto výhody nabízejí. Tvrdí se, že všeho moc škodí, ale co se stane s vašim tělem, když přestanete jíst pečivo anebo lepek celkově?
Život bez lepku je prý ve všech ohledech lepší. Co vás tedy při vynechání lepku čeká? Nenechte se zmást, ale možná někdo z vás tuší, že to zase tak účinné nebude. Klidně můžete vynechat pečivo, ale určitě ne lepek celkově. Každé vynechání jednotlivých potravin totiž s sebou nese určitá rizika, pokud je plně nenahradíte potřebnými prvky ve stravě. Ale fandíte-li pestrému jídelníčku, pak se nemusíte obávat, že by vám něco chybělo.
Proto můžete klidně alespoň pečivo na minimálně půl roku vynechat, abyste pocítili rozdíl při menší konzumaci lepku. Ale naše rada zní následovně. Pokud nemáte intoleranci, určitě na lepek nezanevřete, protože i díky lepku je lidské zažívání „odolnější“. Lidé s intolerancí na lepek mohou lepek také konzumovat, avšak nebudou se cítit příliš dobře. To u člověka, který je na lepek zvyklý, nehrozí.
Pakliže se rozhodnete lepek omezit, nezapomeňte, že lepek je ukrytý i tam, kde byste to možná nečekali. Stačí se občas podívat na složení potravin, které kupujete v obchodě. Vynechání pečiva určitě není špatná cesta, nicméně počítejte s tím, že pokud jste pečivo konzumovali ve větší míře, pocítíte na sobě změnu, která zprvu nemusí být vůbec příjemná. A vy sami rozhodnete, zdali je ta změna dobrá či nikoliv. Rozhodně byste tedy do jídelníčku měli zařadit více přirozeně bezlepkových potravin, jako je například pohanka, proso a jiné.