Rizoto se šmakounem
Zkoušeli jste někdy šmakouna? Nevíte, jak ho připravit? Já jsem si pro Vás vybrala recept, kde se šmakoun skvěle hodí. Jedná se o zeleninové rizoto a šmakoun má velké množství bílkovin, takže nahradí maso. Rizoto je lehce pikantní a šmakoun mexico se dokonale snoubí s restovanou zeleninou.
Na 3 porce potřebujete:
- 2 sáčky rýže (já měla parboiled)
- 1 cibuli
- 1 a půl bílé papriky
- Hrst hub
- Pár sušených rajčat (předem namočit, aby změkly a daly se lépe krájet)
- Půl mrkve
- Tři lžíce sterilovaného hrášku
- Dva plátky šmakouna mexico
- Sůl
- Chilli
- Špetka kari na obarvení rýže
Postup:
Dáme vařit rýži podle návodu. Na pánvi si orestujeme cibuli a postupně přidáváme papriku, houby, sušená rajčata, mrkev nastrouhanou na plátky a hrášek. Přidáme na kostičky nakrájený šmakoun. Osolíme, přidáme chilli. K hotové směsi nasypeme rýži, zasypeme trochou kari a zamícháme. Necháme chvíli prohřát a můžeme podávat. Na hotový pokrm doporučuji přisypat trochu lahůdkového droží, pro milovníky sýrů třeba parmezán.
Znáte i sladkou variantu šmakouna? Je meruňkový, ideální na snídani. Do misky si dejte bílý jogurt, nakrájejte dva plátky šmakouna, přidejte datlový sirup a arašídové máslo, a máte vydatnou a zdravou snídani.