V jakých potravinách hledat vápník?
V reakci na předešlý článek jsme se rozhodli napsat o tom, jak lze jinak získat vápník než z mléka. Protože víte, že mléko není až tak super potravinou, je třeba dodávat vápník z jiných zdrojů. Už od dob našich praprababiček kolují tradice, že vápník naleznete v mléku, ale věděli jste, že je i v mnoha jiných potravinách, kde by ho někteří ani nečekali?
Hlavní roli u vápníku hraje jeho vstřebatelnost, a ne v jakém množství, nýbrž v jaké podobě jej dostaneme. Rada je tedy následující – dávejte si pozor, v jakých potravinách je onen vstřebatelný vápník, protože můžete jíst potraviny bohaté na vápník, ale tělo z něj získá jen velmi málo. A jaké jsou nejlepší potraviny s „dobrým“ vápníkem?
- Tofu obohacené vápenatými solemi
- Čínské zelí
- Mák
- Listy řepy vodnice (bílá řepa)
- Rostlinná mléka a šťávy
Do další skupiny potravin, kde je vápník rovněž dobře vstřebatelný, patří tyto:
- Fazole
- Brokolice
- Mandle
- Semínka
- Fíky
- Melasa
- Květák
Jak vidíte, výčet není zrovna nejmenší, navíc konzumace těchto druhů potravin má i další zdravotní benefity v podobě železa či jiných stopových prvků. Také je dobré jíst tyto potraviny s vitamínem C, který zvyšuje jeho vstřebatelnost. Můžete zvolit i „sýrovou“ cestu v podobě eidamu, goudy či tavených sýrů, nicméně tělo se vám neodvděčí tak jako u potravin výše zmíněných, neboť sýry jsou plné soli, aditiv a případně barviv. Nerostlinným zdrojem jsou také ryby obsahující vitamin D (tuňák, sardinky, losos). Zkrátka a dobře, vyváženou stravou bohatou na zdravé tuky a vitaminy byste se neměli obávat, že budete mít něčeho nedostatek.