Vánoce – strašák štíhlé linie?
Vánoční svátky klepou na dveře a tak je třeba se na ně pořádně připravit. Jak jíst, abychom neskončili se žlučníkovým záchvatem na pohotovosti rovnou na Štědrý den? Zjednodušeně zde platí tři zásady: Nepřejídat se, hýbat se a volit alternativy jídla. Další možnosti a výše zmíněné si teď rozebereme.
Samozřejmě, že zní lehce říct nepřejídat se, ale když ono je toho na stole tolik a všechno vypadá tak krásně. Je to především o síle vůle, že se rozhodnete si od každého vzít jen trochu. Vlastně je to i lepší, protože tak ochutnáte více a stále se nebudete cítit přesyceni. Mezi typické české pochoutky můžete přidat i zdravější recepty (např. jednohubky ze zeleniny, více ovoce apod.). Můžete si stanovit hodinu, kdy už budete jíst jen ovoce a zeleninu a ráno se budete cítit mnohem lépe.
Navštěvujete rodiny z okolí? Nejezděte autem a projděte se, doma si zacvičte, nebo když je sníh, vyrazte na běžky, není nic krásnějšího, než si prohlížet krásně zasněženou krajinu při trošce aktivního pohybu. Při odhazování sněhu si také hodně máknete, tady je ale potřeba mít tuto možnost. Nemáme-li sněhovou nadílku jako je tomu již mnoho let, můžeme si jít zaběhat, ovšem těm zdatnějším nevadí ani sníh.
Při přípravě cukroví a jídla se snažte hledat zdravější alternativy. Cukr nahraďte třeba jinými sladidly, jako jsou například sirupy (javorový, rýžový, datlový, agávový…), stévie, sladěnka a když už se rozhodnete pro cukr, volte třtinový. Náplně zkuste tvarohové či pudinkové, bílou mouku zaměňte za celozrnnou, pohankovou. Nechcete vybírat kosti z ryb? Volte filety, vyjdou vás sice o něco dráž, ale kostí je zde opravdu minimum a maso bývá zpravidla kvalitnější než u celých ryb. Kupované saláty nechte v obchodě a udělejte si je doma sami, použijte celozrnné pečivo a máte vystaráno.
Inu, všechno jde, když se chce, ne nadarmo se říká, že Vánoce jsou svátky klidu a míru, proto dbejte na své zdraví, jezte s mírou a Vánoce pro Vás budou potěšením, ne jen stresem a poté honbou za vysněnou postavou. Je třeba mít stále na paměti, že pořád jste z velké části to, co sami jíte.