Zajímavosti o fazolích
Existuje několik druhů fazolí. Hodí se do salátů, polévek, zapečených jídel, gulášů a lze z nich připravit kaši či pomazánku.
Obsahují řadu cenných látek, jako je vláknina, draslík, fosfor, železo, zinek, kyselina listová a 24 až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin.
Glutamin ve fazolích brání ztrátě svalové hmoty, což ocení zejména kulturisté. Vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů zase zlepšuje náladu.
Co dokáže jeden šálek (asi 180 g) sušených vařených fazolí?
- Snížit škodlivý LDL cholesterol
- Stabilizovat krevní cukr a inzulin. To neplatí pro některé luštěniny v konzervách
- Snížit krevní tlak
- Usnadnit vyprazdňování
- Chránit před vznikem hemeroidů a rakoviny střev
Příprava sušených fazolí
Nejdříve je nutné fazole namočit do vody, pak vodu slít a nechat je stát v nové alespoň 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Poté se fazole vaří 15 minut v čerstvé vodě a nechají se stát na mírném plamenu minimálně hodinu, dokud nezměknou. Pro zmírnění potíží s nadýmáním vařte fazole s kurkumou, kmínem, česnekem, hřebíčkem, pepřem nebo zázvorem.
Druhy luštěnin
- Drobnozrnná zelená odrůda fazolu obecného – pochází z Ameriky a je vhodná k přípravě salátů.
- Skvrnité fazole – povrch mají béžový s hnědými skvrnami. Při vaření ztrácejí barvu, ale chuť zůstává.
- Velké bílé fazole – slouží k přípravě dušených pokrmů a nákypů.
- Bostonské fazole – mají menší semena a používají se do francouzského pokrmu „cassoulet“.
- Černé fazole – mají sladkou chuť a jsou základní potravinou v Karibské oblasti, Mexiku a ve Střední a Jižní Americe.
- Borlotto fazole – tyto oranžové fazole se hodí do přílohových omáček a salátů.
- Červené fazole – vyznačují se sladkou a moučnou chutí. Používají se zejména v mexické kuchyni v kombinaci s pálivou paprikou.
- Cannellino fazole – mají krémově bílou barvu s vatovou konzistencí. V Itálii jsou častou přílohou k pokrmu z tuňáka.
- Měsíční fazole (Lima) – tyto fazole se nerozvářejí a podávají se jako samostatný pokrm nebo se z nich připravuje salát.
- Rýžové fazole – Pěstují se v Číně, Indii a na Filipínách. Jejich chuť připomíná rýži.