Zajímavosti o fazolích

Existuje několik druhů fazolí. Hodí se do salátů, polévek, zapečených jídel, gulášů a lze z nich připravit kaši či pomazánku.

Obsahují řadu cenných látek, jako je vláknina, draslík, fosfor, železo, zinek, kyselina listová a 24 až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin.

Glutamin ve fazolích brání ztrátě svalové hmoty, což ocení zejména kulturisté. Vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů zase zlepšuje náladu.

Co dokáže jeden šálek (asi 180 g) sušených vařených fazolí?

  • Snížit škodlivý LDL cholesterol
  • Stabilizovat krevní cukr a inzulin. To neplatí pro některé luštěniny v konzervách
  • Snížit krevní tlak
  • Usnadnit vyprazdňování
  • Chránit před vznikem hemeroidů a rakoviny střev

Příprava sušených fazolí

Nejdříve je nutné fazole namočit do vody, pak vodu slít a nechat je stát v nové alespoň 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Poté se fazole vaří 15 minut v čerstvé vodě a nechají se stát na mírném plamenu minimálně hodinu, dokud nezměknou. Pro zmírnění potíží s nadýmáním vařte fazole s kurkumou, kmínem, česnekem, hřebíčkem, pepřem nebo zázvorem.

Druhy luštěnin

  • Drobnozrnná zelená odrůda fazolu obecného – pochází z Ameriky a je vhodná k přípravě salátů.
  • Skvrnité fazole – povrch mají béžový s hnědými skvrnami. Při vaření ztrácejí barvu, ale chuť zůstává.
  • Velké bílé fazole – slouží k přípravě dušených pokrmů a nákypů.
  • Bostonské fazole – mají menší semena a používají se do francouzského pokrmu „cassoulet“.
  • Černé fazole – mají sladkou chuť a jsou základní potravinou v Karibské oblasti, Mexiku a ve Střední a Jižní Americe.
  • Borlotto fazole – tyto oranžové fazole se hodí do přílohových omáček a salátů.
  • Červené fazole – vyznačují se sladkou a moučnou chutí. Používají se zejména v mexické kuchyni v kombinaci s pálivou paprikou.
  • Cannellino fazole – mají krémově bílou barvu s vatovou konzistencí. V Itálii jsou častou přílohou k pokrmu z tuňáka.
  • Měsíční fazole (Lima) – tyto fazole se nerozvářejí a podávají se jako samostatný pokrm nebo se z nich připravuje salát.
  • Rýžové fazole – Pěstují se v Číně, Indii a na Filipínách. Jejich chuť připomíná rýži.
Čtěte také:   Letní večeře? Žádná věda!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.