Jahody

Ovoce, které neodmyslitelně patří ke každému létu. Zbarvené červeně s nespočet druhy na našem trhu. Je nejspíš jasné, že řeč je o jahodách, jež patří mezi nejoblíbenější tuzemské ovoce. Jahody jsou plody jahodníků, které jsou aktivní od května až do srpna.

Jahody už měly své místo ve starověkém Římě, ale širší využití nalezly až ve středověku, neboť byly pěstovány především mnichy. Dříve tedy byly jahody brány jako královské ovoce, zejména pro svou chuť a vzhled. U nás se ve větší míře začaly pěstovat až v 19. století.

Jahody mají však jednu nevýhodu, pro někoho mohou být alergenem. Jak se tato alergie projevuje? Prvotně může jít o kontakt s jahodníkem při sběru. Na těle se objeví vyrážka podobná kopřivce, dále pak semínka jahod mohou u citlivějších osob dráždit vylučovací trakt.

Samozřejmě jahody disponují spousty zdravotních benefitů. Kterými?

  • Mají velký obsah železa a dalších minerálů, proto jsou vhodné při chudokrevnosti
  • Jahody obsahují především vodu, proto se doporučují při redukční dietě
  • Maska z jahod je protizánětlivá a hojivá, proto je vhodná pro lidi s kožními problémy
  • Jsou vhodné při nachlazení díky vysokému obsahu kyseliny salicylové
  • Mangan se v jahodách nachází v poměrně vysoké míře, ten je důležitý zejména pro tvorbu krve, výživu mozku a pevnost kostí, v neposlední řadě také podporuje libido
  • Zabraňují zácpě
  • Vysoký obsah polyfenolů působí jako antioxidanty, tudíž jsou prevencí nádorových onemocnění
  • Nelze opomenout také kyselinu listovou, vitamín C a draslík
Čtěte také:   Znáte Miso pastu?

Zdá se, že toto letní ovoce má na svém kontě mnoho superlativ, které ne každý zná. Důležité je zdůraznit to, že jahody jsou samy o sobě zdravé, proto upřednostňujte jejich konzumaci v syrovém stavu bez jakýchkoliv sladidel či pochutin.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *