Znáte Miso pastu?

Asijská jídla se stále více a více popularizují. Znáte všechny ingredience, které se na dálném východu používají?  Vsadíme se, že určitě ne. Rozhodli jsme se vám tedy představit jednu zajímavou, která japonské kuchyni dodává ten správný šmrnc a autenticitu. Jedná se pastu miso, která se používá jako dochucovadlo. Je především známá tím, že díky svému vysokému obsahu soli už se výsledný pokrm nesolí.

Exkluzivita miso tkví v kvalitních sójových bobech, které se uvaří a smíchají s mořskou solí. Poté se společně s houbovou kulturou nechají několik měsíců kvasit. Příprava miso se samozřejmě podle regionu liší, což způsobuje i jinou chuť díky surovinám v mise přidaném (rýže, chilli, semínka). V rozmanitosti nezahálí ani barevná škála, miso může mít až od bílé, přes červenou či tmavě hnědou barvu. Vedlejší produkt miso je sójová omáčka Tamari, která vám může být více známá. Procesem fermentace si prochází také tempeh, který je k dostání, stejně jako tamari či miso, ve specializovaných prodejnách. Ať už ve zdravých výživách anebo asijských potravinách.

Nejčastěji se miso používá při přípravě tradiční polévky, kterou Japonci obvykle snídají. Že se vám tento zvyk nelíbí, nebo naopak máte polévky k snídani rádi? Ať už patříte do jakékoliv skupiny, určitě doporučujeme polévku zkusit. Miso pasta je bohatá na bílkoviny a na vitamíny skupiny B, dále v ní naleznete hořčík, vápník a draslík. Při přípravě pokrmů s miso pastou nesmíte zapomenout, že miso patří až do hotových jídel, neboť teplem by se mohly zničit všechny důležité látky, které obsahuje.

Čtěte také:   Sójové nudličky s houbami

Některé zdroje tvrdí, že miso obsahuje i vitamín B12, který může být nedostatkový zejména u veganů, kteří nekonzumují živočišné produkty. Stále ale existuje tvrzení, že vitamín B12 naleznete pouze v živočišných výrobcích.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.