Léčivá pampeliška

Pampeliška neboli smetánka lékařská je lidovou léčivou bylinou. K využití jsou všechny její části – list, květ i kořen. Nejčastěji se z ní připravuje pampeliškový med a sirup.

Léčivé listy

V listech jsou obsaženy vitamíny A, B, C, D, betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo. Jejich chuť je mírně nahořklá a mladé lístky lze přidat do salátu. Pampeliškové listy detoxikují organismus. Pro čisticí kůru dodržujte následující režim: Po dobu 14 dní snězte každý den pár čerstvých listů pampelišky. Nejen, že tělo očistíte, ale doplníte mu minerály a vitamíny. Působí také proti kožním problémům, jako jsou ekzémy nebo akné.

Léčivý kořen

Kořen obsahuje řadu cenných látek. Pomáhá lidem se žlučníkovými nebo trávicími obtížemi a blahodárně působí při zánětech žaludku. Má pozitivní vliv na játra, slinivku břišní a ledviny. Snižuje hladinu cukru v krvi, proto je vhodný pro diabetiky. Kořen smetánky posiluje klouby, chrupavky a doporučuje se při kloubních onemocněních, revma a dně. Kořen sbíráme na jaře před rozkvětem rostliny, nebo při květu, případně na podzim. Suší se ve stínu, na slunci či uměle do teploty 50 stupňů Celsia. Usušený kořen skladujte v suchu.

Léčivé květy

Z květů se vyrábí pampeliškový sirup nebo med, který pomáhá při onemocnění dýchacích cest a podporuje odkašlávání. Lze jej přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy nebo namazat na chleba.

Pampeliškový med / sirup

400 plně rozkvetlých květů pampelišky bez stonků zalijte 1,5 litrem vody, přidejte 2 citróny nakrájené na plátky a povařte 10 minut. Nechte odstát 24 hodin, pak přeceďte přes plátno, do výluhu přidejte 1,5 kg cukru a pozvolna vařte na mírném ohni 1 až 2 hodiny. Ještě horký sirup nalijte do sklenic a obraťte dnem vzhůru.

Čtěte také:   Používáte jablečný ocet?

Pampeliškový čaj

  • ¼ hrnku čerstvých nebo 1 vrchovatou lžičku sušených listů zalijte horkou vodou a nechte 5 minut louhovat.
  • 1 vrchovatou čajovou lžičku sušeného nařezaného kořene krátce povařte ve ¼ litru vody a nechte 15 minut vyluhovat.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.