Mají sezonní potraviny smysl?

Stravovat se v létě pravidelně exotickým ovocem a zeleninou není potřeba. Vlastně ani na podzim ne, a pokud uskladníte sklizené potraviny, máte vystaráno i na zimu. Jaké výhody pramení z konzumace sezonních potravin a vynechání těch, které na našem území nenajdete? Na banány, či jiné ovoce si v létě nechte zajít chuť, nejen tělo, ale i vaše peněženka bude spokojenější.

Jíst ovoce a zeleninu v letní sezoně zkrátka není nutné. Ovoce a zelenina dovážená minimálně přes půlku světa nikdy nebude tak kvalitní jako ta, která je sklizená u nás. Je jasné, že každý nemá tu možnost si své suroviny vypěstovat sám, ale vadit vám nesmí ani návštěva farmářských trhů. Na druhou stranu si spoustu bylinek a různých druhů zeleniny můžete vypěstovat i na balkoně v bytě, stačí jen vědět, jak na to. V podstatě to není nic složitého, stačí kvalitní hlína, v některých případech substrát a hlavně pravidelně zalévat. Dalším plusem je, že ovoce a zelenina z našich krajů vám dodá přesně ty vitamíny a minerály, které potřebujete. A co je v letních měsících nejčastěji pěstováno? Z ovoce jsou to maliny, ostružiny, černé maliny, rybíz, raná jablka, broskve, meruňky, višně a jiné. Ze zeleniny jsou to například rajčata, papriky, cukety, dýně, řepa, okurky, lilky a tak dále. Na výběr je toho opravdu spousta, proto si své favority najde opravdu každý.

Je jasné, že supermarkety mají neomezenou nabídku ovoce a zeleniny po celý rok, ale nic nenahradí domácí suroviny. Proto je alespoň v létě konzumace většího množství ovoce a zeleniny lepší. Nesmíte také zapomínat naslouchat svému tělu, které si vždy řekne, co potřebuje.

Čtěte také:   Vánoční suroviny nemusí být jen nezdravé!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.