Pečeme zdravěji! (část 2.)
V prvním díle o zdravějším pečení jste si přečetli, co dělat s moukou a cukrem. K pečení je však zapotřebí více surovin, čili co dál?
Jde to i bez vejce!
Vejce skutečně při pečení nepotřebujete, a pokud to nejde jinak, tak je prostě vynechejte. Mazlavou konzistenci zastoupí tekutina s příslušným tukem. A jak nahradit jedno vejce?
- Rozmačkejte půl banánu
- 1 lžíce lněných semínek + 3-4 lžičky vody (rozmixujte nebo podrťte)
- 1 lžíce chia semínek + 1/3 hrnku vody (rozmixujte a nechte 15 minut odstát)
- 3 lžičky arašídového másla
- 2 lžíce kukuřičného škrobu + 3 lžičky vody (promíchejte)
- Vanilkový pudinkový prášek
- ¼ hrnku jablečného pyré
A co tuk?
Místo klasického másla zkuste Alsan, nebo používejte olej (řepkový, slunečnicový), nejlepší je však kokosový, který má pozitivní účinky jak na vnější část těla, tak i na vnitřní. Díky tuku je těsto vláčnější, zkuste tedy i jiné varianty, jako jsou např. avokádo, jogurt či různé druhy pyré.
Kakao nebo karob?
Tradiční holandské kakao určitě všichni známe, stejně tak i karob (svatojánský chléb), ale zkusili jste je někdy vyměnit? Karob je levnější, méně tučný a sladší (sladké kakaové dezerty nemusíte tolik doslazovat), obsahuje bílkoviny, draslík, hořčík, železo a je zdrojem vitaminu B1.
Kypřící prášek
Klasický kypřící prášek lze vyměnit za ten bez fosfátů (vinný kámen), nebo obyčejnou jedlou sodu.
Pevně doufáme, že i tento článek vám pomůže se orientovat v „pečící problematice“, spousta věcí v kuchyni není vůbec složitá, stačí jen vědět, jak na ně. Vše je také o zvyku, a o tom chtít do pečení vnést něco nového. Postupem času vám tyto metody totiž přijdou zcela normální.