Předčí kvalita kvantitu?
Určitě víte, že není příliš důležité, kolik ovoce a zeleniny sníte, ale odkud pocházejí. Kvalita totiž ve zdravém stravování hraje důležitou roli. Jak a kolik toho sníst, odkud brát potraviny, které jsou vám neznámé a kde jsou cenově nejvýhodnější? Ne vždy je všechno tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Proto jsme si pro vás připravili tento článek.
Dejte přednost tuzemským potravinám
Máte-li ve svém okolí někoho z rodiny, či alespoň známého, který se zabývá pěstováním zeleniny a ovoce, určitě se nebojte jej požádat o vzorek. Pěstitelé se většinou rádi podělí a vy budete mít možnost zkusit, jak ve skutečnosti chutná zelenina nebo ovoce. Nejvíce rozdíl poznáte na rajčatech, rajčata pěstovaná v normálních podmínkách krásně voní a jsou červené. Totéž platí o paprice, nebo broskvích či meruňkách.
Vsaďte na osvědčenou značku a reference ostatních
Při nakupování nových značek a hlavně nových potravin, které ještě neznáte, nezapomeňte na reference ostatních lidí. Ceny zkuste porovnat a uvidíte, jaká se vám zamlouvá nejvíc. Opět se zkuste zaměřit na lokální produkty, abyste podpořili tuzemskou ekonomiku. Berte v potaz, že tuzemská značka ještě neznamená, že produkt byl vyroben na území České republiky. Je třeba detailně prozkoumat, odkud produkt pochází. Samozřejmě to neplatí úplně u všech potravin. U některých stačí průměrná kvalita, která splňuje vaše požadavky.
Zkuste pěstovat sami
Jak jsme předesílali výše, vlastní suroviny a potraviny jsou nejlepší. Přestože nepatříte mezi velké fanoušky pěstitelství, začněte alespoň bylinkami a výrobou potravin, které nezaberou tolik času. Posléze uvidíte, že jíst vlastní výrobky je ta nejvýhodnější cesta, jakou můžete pro sebe a své okolí učinit. Právě je sezóna salátu, takže se nebojte zkusit si vypěstovat pár hlávek.