Rizoto s pórkem a zakysanou smetanou
Pórek je bohatý na draslík, vápník, fosfor, chlór a síru. Obsahuje také mnoho vitaminu B a C. Do svého jídelníčku si jej zařaďte v rámci očisti těla, protože podporuje vylučování trávicích šťáv a činnost slinivky břišní.
Čistí krev a povzbuzuje svalovou činnost, která může být zatížena kyselinou močovou. Pomáhá při léčbě revma, posiluje cévní soustavu a snižuje cholesterol. Účinně bojuje proti infekcím a má protikvasinkové účinky.
Suroviny
- 1 ½ hrníčku rýže
- 3 hrníčky vody
- 1 menší pórek
- 200 g zakysané smetany
- 150 g mraženého hrášku
- 150 g mražené kukuřice
- 1 lžička másla
- 1 lžička kari koření
- Sůl
Postup
Rýži propláchneme a uvaříme ve vodě. Na másle opečeme na kousky pokrájený pórek, přidáme kukuřici, hrášek, osolíme a necháme chvíli povařit. Na závěr přidáme zakysanou smetanu, kari koření, promícháme a po pár minutách vaření přisypeme uvařenou rýži.