Vyzrajte nad chřipkou!

Na podzim je téměř pravidlem, že když ráno odcházíte do práce nebo školy, je zima a když odpoledne vyjdete ven, máte problém s tím, že je moc vedro. To organismus nemusí zvládnout, a tak dochází k jeho přehřátí, kdy je doslova ideálním místem pro množení virů a také bakterií. Co dělat, abyste se chřipce a nachlazení ubránili? Existují vůbec nějaké zaručené tipy, rady anebo triky?

Kdy je riziko nákazy největší?

Jak jsme již zmínili výše, v podzimních i zimních měsících je třeba zvýšit péči o svůj organismus, neboť ne všichni jsou schopni nápor nemocí ustát. Do rizikových skupin patří především kontakt s nemocným, či vaše oslabená imunita, pak můžete dělat cokoliv a chřipka vás stejně zasáhne. Jednoduchá rada, jak se těmto faktorům vyhnout, opravdu neexistuje.

Příznaky

Příznaky chřipky se mohou lišit, avšak ty základní jsme schopni rozeznat všichni – horečka, zimnice, bolest kloubů a svalů. Hlavním tipem, jak chřipku rozeznat od běžného nachlazení je následující – tento stav má rychlý nástup, tudíž mu zpravidla žádné bolístky nepředchází. U velmi oslabených jedinců může dojít i nevolnosti a nechutenství.

Předcházet nemocem = nejlepší léčba

Nejlepší prevencí je samozřejmě zdravý životní styl. Leckdy se zdá být i toto problémem. Zůstat vždy pozitivní a dobře naladěn není jednoduché. V rizikových měsících jezte hodně cibule, česneku, chilli, vařte si zázvorový čaj s medem. Z ovoce dejte přednost jablku nebo hrušce. Zeleninu z léta zpracujte a zavařte, z dýně si udělejte koláč s vlašskými ořechy. Pokud to počasí dovolí, neváhejte vyrazit do přírody, užívejte si paprsky slunce, které jsou stále zdrojem vitaminu D, jež po zimě chybí úplně každému. Věříte-li suplementům, na zimu můžete zkusit i je.

Čtěte také:   Malnutrice - podvýživa, kterou možná (ne)znáte

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *