Kdy je závislost na soli nebezpečná?

Češi několikanásobně překračují doporučené denní množství soli. Domníváte se, že se jste jedni z těch, kteří mají sůl pod kontrolou? Kolik jíte pečiva a jaké dochucovadla používáte? Sůl je totiž úplně ve všem a stanovené množství je okolo pěti gramů za den, což je velmi málo. Proč je sůl tak zrádná, ale přitom dokáže jídlu dát chuť?

Potřebujeme solit?

Skutečnost je taková, že solit opravdu není potřeba. Díky zkonzumované soli ve všech potravinách, které za den sníme, si vyčerpáme denní příjem soli. Neustálé dosolování pokrmů způsobuje stále větší touhu po slané chuti, takže se posléze budete pohybovat (nebo pohybujete) v kruhu, ze kterého je velmi těžké vystoupit. Díky soli lidé zapomínají na přirozenou chuť potravin, která je velmi důležitá. Druhým omezujícím faktorem je to, že lidé, kteří moc solí mají problém rozeznat typické chutě běžných potravin.

Pečivo je slané

Po večeři, na kterou jste si připravili pečivo z pekárny anebo obchodu, následuje slaný snack? Ať už jsou to tyčinky, brambůrky či cokoliv jiného, musíte brát zřetel na to, že stejně jako slané pochutiny, tak i pečivo obsahuje sůl. V pečivu je soli docela dost, a když si jej připravíte se šunkou a sýrem, množství soli ještě znásobíte. Sýr a masné výrobky jsou totiž lákadlem pro lidi, kteří se snaží soli vyvarovat. Dá se říci, že koupí těchto výrobků se své závislosti vůbec nezbaví, ba naopak, skrytá sůl je skrytou hrozbou.

Čtěte také:   Zlepšete si den, jde to jednoduše!

První krok, jak omezit solení, je zkoušení nových druhů koření. Ideální dobou je jaro a léto, kdy máte k dispozici čerstvé bylinky, které pokrmům dodají šmrnc. Zkuste si také vytvořit domácí směsi koření s menším množstvím soli, fantazii se meze nekladou.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.