Jak na správné večeře?
Odbýváte se na večeři? Je to špatně! Možná i proto se potýkáte s váhovými problémy, a pokud ne, tak můžete poděkovat svým genům, neboť z velké míry mohou za to, jak vypadáte. Nicméně večeře je stejně podstatné jídlo, jako každé jiné. Určitě víte, že chodit spát s prázdným žaludkem není příjemné a už vůbec ne zdravé. Jak si připravit správnou večeři, abyste se potom nemuseli dojídat?
Skladba večeře by měla být podobná jako u oběda, jen si dávejte v průběhu dne pozor na živiny, abyste věděli, které na večeři případně doplnit. Rozhodně večeři neberte jako šanci dohnat promeškané části vašich jídel a nahradit je za jeden velký pokrm. Toto už je bohužel nemožné, proto je mnohem lepší jíst pravidelně.
Co přesně na večeři připravit? Mohou to být rozmanité druhy luštěnin (cizrna, čočka, fazole, hrách, sója) na všechny možné způsoby, ryby a maso především od tuzemských dodavatelů. Spousta výživových specialistů doporučuje například tresku, tuňák anebo lososa, nicméně to, co pochází z našich zeměpisných šířek je pro nás logicky vhodnější. S přílohami jako jsou brambory, pohanka, rýže, kuskus, tarhoňa či bulgur. Patříte-li opravdu mezi fanoušky zahraničních produktů, můžete zkusit merlík s lososem. Vhodnou variantou jsou také saláty, u kterých nesmíte zapomínat na jejich nutriční vyváženost, což znamená, že musí obsahovat jak tuky, tak i sacharidy, bílkoviny a samozřejmě vitamíny. Ideální je salát s libovolným druhem těstoviny, se zastoupením bílkovin (maso, luštěnina, nebo jiné výrobky, například šmakoun) a vámi zvolený druh zeleniny. Na večeři jsou také vhodná vajíčka s různou obměnou (rajčata, houby, cibule) se spoustou zeleniny a avokádem na konec, pokud nemáte rádi míchaná, lze je samozřejmě připravit jakkoliv jinak.
Večeři ze svého jídelníčku rozhodně nevypouštějte, je stejně důležitá jako ostatní fáze vašeho denního příjmu. Snažte se ji připravit tak, aby vám chutnala a byla pro vás pokrmem, na který se budete těšit.