Naučte se vařit zdravěji!

Na zdravé vaření je třeba přijít. Nepotřebujete znát všechny kuchařky nazpaměť, stačí si osvojit základy správného a zdravého vaření. Pak vám celé vaření bude připadat jednodušší a vy nebudete muset trávit velké množství času přípravou a hlavně hledáním v receptech. Co zdravé vaření obnáší a čeho se budete muset alespoň na čas vzdát?

Zdravé vaření není jen o nahrazování

Domníváte se, že zdravým vaření skončí vaše oblíbené suroviny? Nemusí to být vůbec pravda, protože u zdravého vaření především zařazujete nové a pro vás neokoukané suroviny. Rýže nemusí být jen bílá a jediný tuk není máslo. Na našem trhu je nespočet druhů rýže (jasmínová, basmati, natural…) a máslo už v kuchyni dávno nehraje prim, na řadě jsou rostlinné oleje plné vitamínů, které se také skvěle hodí do studené kuchyně. Suroviny v obchodě si prohlížejte, a třeba narazíte na takové, které jste doposud míjeli. Zařaďte do jídelníčku celozrnné potraviny, více zeleniny a ovoce.

Redukujte

Byli jste zvyklí používat hodně oleje a másla? Zkuste množství trochu zredukovat a na úkor toho použít různé druhy koření a bylinky. Staré pokrmy tak dostanou nový rozměr. Oběd nebo večeře nemusí obsahovat jen pár surovin, ty klasické uberte a přidejte k nim nové, které jste ještě nezkoušeli.

Do svého jídelníčku zahrňte také semínka a oříšky, které obsahují spoustu důležitých vitamínů. Zdravý jídelníček není krátkodobý, musíte počítat s tím, že jakákoliv změna vyžaduje čas. Na spoustu surovin si budete zvykat a některé vám zpočátku nemusí zachutnat. U surovin, na které jste nebyli zvyklí je totiž důležitá příprava, přečtěte si tedy návod na zadní straně obalu, nebo se podívejte na internet, jak nejlépe danou surovinu připravit.

Čtěte také:   Stravování při cvičení - co je důležité?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.